.Net 3.0 & 3.5 install errors

 I'm trying to install VS 2008 but the .net 3.5 framework install fails. I've tried installing .net 3.5 on it's own but it fails. It produces this error Message:

[11/21/07,08:52:42] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,08:55:36] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,09:10:30] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,09:10:36] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 3.0a is not installed.
[11/21/07,09:12:06] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,09:12:11] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 3.0a is not installed.
[11/21/07,09:25:28] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,09:25:32] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 3.0a is not installed.
[11/21/07,09:38:12] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,09:38:17] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 3.0a is not installed.
[11/21/07,09:43:32] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,09:56:03] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,09:56:08] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 3.0a is not installed.
[11/21/07,10:15:10] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,10:38:23] Microsoft .NET Framework 3.0a: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 3.0a. MSI returned error code 1603
[11/21/07,10:38:28] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 3.0a is not installed.

So in trying to be clever I unistalled .net 3.0 to try a reinstall it but now I can't install .net 3.0 either. This is the error message I get when I try that.

 [11/21/07,09:21:25] Microsoft .NET Framework 2.0: [2] Error: Installation failed for component Microsoft .NET Framework 2.0. MSI returned error code 1603
[11/21/07,09:21:28] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 2.0 is not installed.
[11/21/07,09:21:28] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 3.0 was not attempted to be installed.
[11/21/07,10:21:01] Windows Communication Foundation: [2] Error: Installation failed for component Windows Communication Foundation. MSI returned error code 1603
[11/21/07,10:41:59] Windows Communication Foundation: [2] Error: Installation failed for component Windows Communication Foundation. MSI returned error code 1603
[11/21/07,10:42:01] WapUI: [2] DepCheck indicates Windows Communication Foundation is not installed.
[11/21/07,10:42:01] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 3.0 was not attempted to be installed.

I am assuming there is a problem with my machine since it's two different installs fail. I'm Running XP Pro SP2 with the latest windows updates, .net 1.1, .net 2 Sp1. I haven't installed VS 2008 or .net 3.5 beta on this machine. I've also tried installing .net 3.0 through windows update but that fails as well.

 

 Hopefully someone can help me out there, thanks.

 

0
garys
11/21/2007 6:53:07 PM
asp.net.installation-setup 5668 articles. 1 followers. Follow

9 Replies
1650 Views

Similar Articles

[PageSpeed] 42
Get it on Google Play
Get it on Apple App Store

1603 is a very generic installer failure. This blog article might help you diagnose it:

http://blogs.msdn.com/astebner/archive/2005/08/01/446328.aspx


Cheers,
       Kevin Jones


0
vcsjones
11/21/2007 7:38:28 PM

 Kevin,

 Thanks for the link. I am still running into the same issues despite following his advice. So far everything I've tried has failed to come up with a solution. I guess I'll post on the msdn forums and see if anyone there can help. My other option is to re-install xp on my machine but I don't have time for that now.

 

thanks

 

Gary 

0
garys
11/22/2007 7:55:30 PM

 I have the same error.

Running Server 2003 R3, The Problem is the Framework 3.5.

I have not installed any Beta Software on this machine. On a other server the Framework could be installed easyly.

Any Idea ? 

 

0
HubertPaul
12/1/2007 8:38:41 AM

 Hi, I met same problems with you yesterday on window server 2003 R2. But today, I installed dotnet3.5 on it successfully today.

The procedures are:

  1. uninstall IIS service and related components.
  2. reinstall IIS server and asp.net etc.
  3. install dotnet3.5  successfully today.

 Hopefully, this would help you.

 regards,
 
F.Chen


 

 

0
fchen
12/7/2007 3:59:48 AM

fchen:

 Hi, I met same problems with you yesterday on window server 2003 R2. But today, I installed dotnet3.5 on it successfully today.

The procedures are:

  1. uninstall IIS service and related components.
  2. reinstall IIS server and asp.net etc.
  3. install dotnet3.5  successfully today.

 Hopefully, this would help you.

 regards,
 
F.Chen


 

 

That worked!!! Many, many thanks. I'm not a member here, but created an account just to make sure others might see that you're onto something, rather than just another suggestion dangling in the air without resolution. Thanks again-  --Mike--
0
Mike
12/31/2007 5:39:34 AM

 Found a quicker and easier way for me anyways to do it.

  just stop the World Wide Web SERVICE...

 Either open IIS and try to stop it from there, or goto My Computer. Right CLick. Manage. Services.  Then what should be the last or close to last service named World Wide Web Publishing.

 Enjoy.


Mike Dibble
0
dibblm
1/3/2008 5:43:46 PM

dibblm, thank you so much!Smile

0
dshalimov
4/18/2008 6:00:14 PM

 I tried all the possible solutions listed above. But still i am facing the same problem.

Could anyone help me please.

 

I am getting the following errors in the log file still..

[04/14/09,18:53:59] Windows Communication Foundation: [2] Error: Installation failed for component Windows Communication Foundation. MSI returned error code 1603
[04/14/09,18:54:06] WapUI: [2] DepCheck indicates Windows Communication Foundation is not installed.
[04/14/09,18:54:06] WapUI: [2] DepCheck indicates Microsoft .NET Framework 3.0 was not attempted to be installed.

 

Any suggestions would be of great help. Thanks in advance!!


-chiranthana
0
chiranthana18
4/14/2009 1:25:22 PM

This may be totally off-base for your situation, but I encountered the 1603 error code (noted to be a very generic error) while trying to install AutoDesk Revit 2010 for a client.  After trying the "full" redistributable packages of .NET 3.5 and .NET 3.5 SP1 from download.microsoft.com, with the same sort of errors, I checked the system event log on the workstation having the problem (WinXP Pro SP2 in an Active Directory environment).  The error logged there mentioned something about a lack of permissions for a particular DLL file in the path C:\PROGRAM FILES\REFERENCE ASSEMBLIES\... [truncated].  I looked at Security permissions and found that Users did not have full permissions, and that the Administrator account (local or AD) had absolutely no permissions (not even READ permissions) on that folder or sub-folders and files.  Further, I checked the permissions level for the Administrator account and found that, for some reason, the Administrator account on this workstation was not a member of the Administrators group, but was in the "Debugger" group.

My shotgun approach was to reset group for Administrator account to "Administrators," and to give the Administrator account full rights to the folder structure mentioned in the event log.

Hope that's helpful to someone.

0
mellc
5/2/2009 12:20:02 PM
Reply:

Similar Artilces:

Installation of Visualstudio.net -2003 & 2005 and SqlServer 2000&2005 and .net f\w 3.0 and WSS 3.0 on win 2003 server
My computer has Windows Server 2003 OS with Service pack 2 installed.  I want Installations sequence for installing 1.Visual Studio.Net 2003. 2.Visual Studio.Net 2005. 3.Sql server 2000. 4.Sql Server 2005. 5..Net frame work 3.0. 6.WSS 3.0. 7.Web Parts dll for visual studio.net 2005. Can any one help or give details of installing these and precautions needed to be taken like necessary service packs and updates .because when i tried to install web parts in Visual Studio.Net 2005. the setup was unsuccessful and reason was the setup is telling that "unable to detect visual st...

Installation of .Net 2.0 and .Net 3.5
 Hi all, Can i install Visual Studio 2005 and Visual Studio 2008 at the same Operating system.?Plz let me know.. Thanks:Bijaya Kumar SahooRapidsoft Technologies, GurgaonMOSS 2007, Asp.Net,C#.Net,SQL Server,AJAXhttp://fewlines4biju.blogspot.com Yes. JeffPlease: Don't forget to click "Mark as Answer" on the post that helped you. That way future readers will know which post solved your issue.  Yes , There is no problem. Regards,Anas Ghanem.Note:Please Don't hesitate to click "Report Abuse" link if you noticed something wrong on the forums (like ...

enabling ajax in WSS 3.0 SP1 with .net 3.5 installed??
Hello, I've seen a lot of excitement about WSS 3.0 SP1 and .NET 3.5 and AJAX, but I can't find anything which explains how to ensure that AJAX is indeed enabled in this kind of setup. Would someone please point me to where I can find out how to make sure AJAX is enabled for this WSS server?? It is a new/clean install of WSS 3.0 SP and .NET 3.5. I'm sure I have to modify or install files, but what??? Thank you, Tom...

install .net 3.5 without affecting .net 2.0 sites?
On my local system I have developed an older site in asp.net 2.0 and do not wish to upgrade that site. However, I also want to build a new site and for that I want to use asp.net 3.5. Is there anything I should watch out for, or I can I just install the 3.5 runtime etc?please mark answers as 'Answered' and post back solutions when you figure stuff out that isnt in the post already. Go ahead and install .net 3.5. It won't effect older projects. My Blog"Don't be afraid to be wrong; otherwise you'll never be right." The 3.5 framework is just extensions to the 2...

Crystal reports don't run well after Windows Update installs .net 2.0 and .net 3.5
 I have a web reporting application build using VS2003 and Crystal ver 9.5.Everything was working fine until the infrastructure team run the windows 2003 server WINDOWS UPDATE where the new .net 2.0 & .net 3.5 got installed.I started to get CrystalDecisions.CrystalReports.Engine.InternalException: Error in File:crreport5.rpt -The request could not be submittted for background processing.After I restart IIS , the reports start working again but they stop after a while and I have to restart again ...Please, advise.    ...

Application created in new version of .NET (3.0 or 3.5) can use the library created in older version of .NET(i.e.-1.0 or 2.0)?
Hi All, I am using Visual Studio .NET compiler for compiling my application . We have plugins (as library) which the user can write by their own in .NET . We are building our code in Visual Studio 2005 but we have already some plug-ins which are written in previous versions of Visual Studio (i.e. 2002 and 2003). Is these plug-ins will work with the new build of the application or I need to build these plug-ins as well in Visual Studio .NET 2005. These plugins are created as library. Is their any differences between .NET 1.0, 2.0 and 3.0 because of which the old libraries (created in o...

Web Setup .msi promting for .NET Framework 3.5 on server install, but project targets Framework 2.0
I have an .asmx web service built in VS.NET 2008 that targets the .NET Framework 2.0.  I have a web setup project that packages the .asmx service into a .msi file.  When I copy the install file out to the server and try to install, it states: "This setup requires the .NET Framework version 3.5. Please install the .NET Framework and run this setup again...." I can not install the 3.5 Framework yet out on the server, so how can I reconfigure my setup project to know to only look for the .NET Framework 2.0?   Thank you!Thank you,  Nevermind.... As usual 2 sec...

I installed .net 2.0 but there is .net 3.0 in the add or remove programs list as well, why
Hi, installed .net 2.0 "i know thats what iam running" but recently i found .net 3.0 as well when browsing the add or remove programs list. .net 2.0 is in the list as well but i dont remember a day i installed .net 3.0. The questions are how did it install. What version of .net is running on my system then. --------------------------------------------------No Project Too Eazy.-------------------------------------------------- >>The questions are how did it install.  Are you running Vista?  (.net 3.0 comes with Vista) >>What&...

installing .net 3.5 on Server 2003. IIS does not show the 3.5 version on the tab
I installed a trial version of Windows Server 2003 and installed .net 2.0 and 2.5 but when I install my asp.net app in IIs and then go to the tab, it does not show any other version of the .net then 1.1 I also installed the SP2 of server 2003.  asp.net tab should show 1.1 and 2.0. It will not show 3.5 as a version .Jeev~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~If you get the answer to your question, please mark it as the answer. Thank you for your reply. I have first installed .net 2.0 then 3.5. So why does it not show any of them? only 1.1?   bcweed966: I installed a trial ver...

Install .Net 3.0 Before Initial Install of VizStudioPro/
Hi all, I have a new machine (XP 64), and I ran into trouble with the VS Pro install, After a number of start-stops, I decided to uninstall VS Pro, plus the .Net Framework. My next challenge was to install the 64-bit .Net Framework. After a number of failures installing via Windows Update, I decided to download the Framework from Microsoft Download, and the install went just fine. So here is my question? Should I now download and install .Net Framework v, 3.0 before installing VSPro, or should I wait for the install to complete, upgrade to SP1 of VSPro, and then download and install ....

Can .NET 3.0&3.5 do this?
Hello guys, You know once we download from a browser the "save as" dialogue will come out. I am gonna do a webform application for downloading and I am looking for a way to avoid the "save as" dialogue. Just wonder any new tech. in .NET 3.0 or 3.5 can help us to ahieve this? Thanks a lot, Elton The dialog is a security feature in the browser really, I don't think you can disable it unless user does it explicitly.Thanks------------------------------------------------------------This posting is provided "AS IS" with no warranties, and confers no rig...

Proplem with..Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)
Name: Tony Email: Accuscopeathotmaildotcodotuk Product: Firefox Summary: Proplem with..Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729) Comments: I have used Firefox for many years but I am not happy with latest version. You can set options such as home page and security and privacy settings but as soon as you close the browser and re start it remembers none of the settings??? Very frustrating! I have re-installed several times and rebooted every time but it always goes back to a default page as though I had just do...

With the installation of either Firefox 3.0.2 or 3.0.3 all safed passwords disappear, but reappear with installation of v3.0.1
Name: Simon Riniker Email: simondotrinikeratgmaildotcom Product: Firefox Summary: With the installation of either Firefox 3.0.2 or 3.0.3 all safed passwords disappear, but reappear with installation of v3.0.1 Comments: Strangely, versions 3.0.2 and 3.0.3 manage to hide all the passwords safed with the password manager, and although the do not disappear completely (they reappear with the re-installation of version 3.0.1), they're not entered on the web pages. Thanks! Browser Details: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20070802 SeaMonkey/...

.Net 3.5 sp1 installation error
 I have an application which was developed in .NEt 3.5 sp1 . mine is XP sp2 , .Net fx 3.5 , VS 2005 . This application initially gave the 3.5 error Could not load type 'System.Web.UI.ScriptReferenceBase' from assembly 'System.Web.Extensions, Version=3.5.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35'. So i researched and found out that i needed Sp1 for .Net 3.5 . I uninstalled all my .net versions, and went on with all the steps from Microsoft website. But when i tried to finally instal SP1 , it wont allow me saying : 1603 error : XPSEPSC Installer: [2...